Aankomst in Myanmar

Sule pagoda Yangon

Je reist naar Myanmar, maar wat kan je verwachten tijdens je reis en bij aankomst in dit nog onontdekte land? We proberen de processen voor je in kaart te brengen en geven tips over hoe jij zo prettig mogelijk naar je hotel komt.

Tijdens je vlucht

Wanneer je vliegt naar Myanmar zal de cabin crew kaartjes uitdelen. Dit zijn arrival en departure cards. Je arrival card ziet er zo uit:

Myanmar Arrival Card
Zo ziet een Arrival Card er uit in Myanmar

In Thailand was je nu klaar geweest, maar Myanmar kent ook een ”Customs Card”. Dit is een kaartje van de douane waarin je moet verklaren of je iets aan te geven hebt of niet.

Myanmar Douane Formulier
Zo ziet een Customs Card eruit

Vul ook deze kaart aan en vervolg je vlucht naar het mooie Myanmar.

Je aankomst

Na een korte vlucht kom je dan eindelijk aan op Yangon Airport. Je arriveert in een spiksplinternieuwe terminal, de airport heeft namelijk een complete metamorfose ondergaan.

Immigration

Zorg ervoor dat je de bordjes naar immigration volgt.

Je eerste stop binnen de luchthaven is de immigration. Hier wordt je paspoort gecontroleerd en krijg je een stempel van de immigration-medewerker. Wacht netjes in de wachtrij en zodra je aan de beurt bent lever het volgende in:

  1. Paspoort
  2. Arrival+Departure Card
  3. Boekingsbevestiging van je vluchten
  4. Geprinte e-visa

Je customs card houd je bij je. Zodra je dit hebt gedaan zal de medewerker een foto van je maken met de webcam die op zijn of haar desk staat, een stempel in je paspoort stempelen, op je evisa stempelen je arrival card innemen en vervolgens je paspoort, departure card, evisa en boekingsbevestiging teruggeven. Je kunt nu doorlopen.

Let op: check altijd even of de juiste aankomstdatum in je paspoort is gestempeld. Indien dit onjuist is, loop terug en zorg ervoor dat je een juiste stempel in je paspoort krijgt.

Baggage ophalen

De volgende stap is het ophalen van je bagage. Direct nádat je een stempel hebt behaald sta je in de bagagehal. Kijk op de schermen vanaf welke band jij je backpack kunt ophalen.

Douane

Geef het customs card af bij de douanebeamten die je net voor de uitgang van de luchthaven staan op te wachten. Je bent nu in Myanmar!

Naar de stad

Neem eerst even wat geld op bij een ATM. In tegenstelling tot vele (gedateerde) berichten online zijn er wél pinautomaten en kun je wél geld opnemen met een Nederlandse bankpas. Zodra je wat geld hebt opgenomen in lokale valuta (Kyat) kun je je weg vervolgen.

De enige echte weg om in downtown Yangon te raken is per taxi. Er is een treinstation vlakbij de airport maar om hier te komen zul je een aardige wandeling moeten maken. Bovendien is de dienstregeling niet altijd betrouwbaar en zijn treinen in Myanmar niet bepaald comfortabel. Een taxirit naar je hotel zal je ongeveer 10 euro kosten. Taxi’s hebben géén meters, onderhandelen heeft weinig zin.

You did it!

Gefeliciteerd, je bent veilig en wel aangekomen in je hotel. Je vakantie kan nu écht beginnen.

Laat een reactie achter: