Hoeveel Myanmarese Kyat krijg ik voor één Euro?
In Myanmar vind je op veel plekken wisselkantoren, je kunt je geld zoals Euro’s, Dollars of zelfs Thaise Baht dus altijd wel ergens kwijt. Óók bij hotels en hostels. Onderstaand vind je een altijd actuele wisselkoers. Let op: dit is de officiële wisselkoers van Euro naar Myanmarese Kyat. Je krijgt dit bij geen enkel wisselkantoor.
Probeer desalniettemin een wisselkoers te krijgen die dicht bij de bovenstaande officiële wisselkoers ligt. Dat moet niet al te moeilijk zijn.
Geld pinnen
Ondanks de vele horrorverhalen online over pinnen in Myanmar, kun je tegenwoordig in Myanmar gewoon pinnen met je Nederlandse bankpas. Myanmar is een land in ontwikkeling en het land verandert enorm snel. Informatie op internet is daarom vaak gedateerd en daarom wil je nog wel eens verhalen op internet tegenkomen over het meenemen van honderden dollars. Kijk daarom altijd goed naar de datum van publicatie van artikelen over Myanmar.
Alhoewel je bankpas het vrijwel altijd gaat doen is het mogelijk dat sommige pinautomaten géén Maestro pinpassen accepteren. De meeste pinapparaten hebben stickers van het type pas dat ze accepteren. Accepteert een ATM je pas niet? Dan probeer je gewoon de volgende. Er zijn er verspreid over het hele land meer dan genoeg.
Voorkom hoge kosten bij het pinnen
Oké je gaat dan geld pinnen, maar daar zitten allerlei haken en ogen aan. Hier volgen wat tips om zoveel mogelijk waarde te behouden.
- Transactiekosten kun je eigenlijk niet voorkomen. Die zijn zo’n 5000 Myanmarese Kyat per transactie
- Als je besluit te pinnen, pin dan grote bedragen. De transactiekosten zijn altijd hetzelfde of je nou geld t.w.v. €10 of €100 wil pinnen
- Zodra je pint kies dan altijd voor withdrawing without conversion
- Kies je voor with conversion? Dan berekent de lokale Myanmarese bank de wisselkoers voor je, en die is vrijwel altijd minder gunstig dan de wisselkoers die je Nederlandse bank berekent.
- Kies je voor without conversion? Dan berekent jouw Nederlandse bank de wisselkoers
Denk ook eens aan het nemen van een moderne bankkaart zoals N26, dit is een ”internetbank” welke gratis rekeningen aanbiedt. Het voordeel van N26 is dat deze bank geen extra kosten berekent bij betalingen in buitenlandse valuta. Zo schreef de Consumentenbond over deze bank: “Bij geen enkele Nederlandse bank is betalen in vreemde valuta gratis, maar met de Mastercard en Maestro-betaalpas van N26 wel.” Per transactie kan je dit dus aardig wat euro’s schelen als je bijvoorbeeld ergens iets met je kaat wil betalen.
Geld wisselen in Nederland
Het is niet mogelijk om Euro’s naar Myanmarese Kyat in Nederland te wisselen. Wees je er van bewust dat het in de omgekeerde volgorde ook niet kan (zelfs vaak in omringende landen niet!). Wissel je Kyats om naar een andere currency aan het eind van je vakantie in Myanmar.
Geld wisselen in Myanmar
Geld wisselen in Myanmar is super gemakkelijk. Je kunt er bijvoorbeeld terecht met Euro’s, Dollars maar ook Thaise Baht. Geld wisselen in Myamar heeft altijd de voorkeur, het is zelfs goedkoper dan ter plekke pinnen.
Je doet er goed aan om voorafgaande je vertrek in Nederland wat geld te pinnen en dit mee te nemen naar Myanmar.