Regenseizoen Thailand

Tuktuk in de regen

Het regenseizoen in Thailand is een periode van ongeveer 5 maanden (juni t/m oktober) waarin het relatief veel en vaak regent. De maanden waarin jaarlijks de meeste regen valt zijn september en oktober. Het regenseizoen wordt ook wel “moesson” of “laagseizoen” genoemd.

Reizigers maken zich vaak druk over het weer en zijn bang dat de regen en onweersbuien hun vakantie gaan verpesten. Toch zal dat niet gebeuren; de term ‘regenseizoen’ klinkt namelijk erger dan dat het daadwerkelijk is. Jaarlijks reizen veel toeristen naar Thailand, óók tijdens het regenseizoen. Reizen tijdens deze periode kent zelfs heel veel voordelen.

Ga jij tussen juni en oktober op reis naar Thailand, en dus niet gedurende de beste reistijd? Verwacht dan alsnog warme temperaturen maar met een hoge luchtvochtigheid en veel bewolkig. Hierdoor kan het buiten wat benauwd aanvoelen. De zon zal veelal verstopt zitten achter een pak wolken, maar vergis je niet: het is erg warm en ook de UV-straling gaat dwars door de wolken heen. Zorg dus dat je je altijd imsmeert met zonnebrand, ook als de zon zich niet laat zien!

Wat Arun (Bangkok) tijdens het regenseizoen. Je ziet duidelijk de bewolkte lucht, het is echter wél warm!

De regen volgt meestal éénmaal per dag in de avond (in september en oktober gemiddeld wat vaker in de middagen). Dat kan een bui van een kwartier zijn, of van enkele uren. Er komt vaak in korte perioden een extreme hoeveelheid water naar beneden. Door de warmte en het warme asfalt verdampt dit echter vaak weer heel snel.

Tijdens het regenseizoen kun je een bui aan voelen komen: het begint namelijks ineens te waaien. Dit kan wat vreemd voelen, omdat het van het ene op het andere moment gebeurt. Wist je trouwens dat er enkele Thaise eilanden zijn die nauwelijks last hebben van de regen in deze periode?

Voordelen van reizen tijdens het regenseizoen

Het is goedkoop
De prijzen van hotelkamers en hostels zijn veel lager dan in het hoogseizoen. Met wat geluk vind je ook nog een goede vliegticketdeal!
Groene landschappen
Door de regen heb je mooie groene en levendige landschappen
De regen zorgt voor verkoeling
De regen werkt verkoelend in het warme tropische klimaat van Thailand
Minder druk
Thailand is een druk land, maar tijdens het regenseizoen zijn er minder reizigers. Dat is ook wel lekker!

Nadelen van reizen tijdens het regenseizoen

Muggen
Doordat water blijft liggen op straat zien muggen een uitgelezen kans zich hier voort te planten. Zorg dat je voldoende deet opsmeert.
Annulerinen en vertragingen
Hevige buien hebben invloed op het verkeer, óók bij vliegtuigen. Er is bijvoorbeeld ook kans dat je hike afgelast wordt door teveel neerslag.
Minder zon
De zon laat zich minder zien en blijft voornamelijk achter de wolken. Maar warm is het wel!
Hoge luchtvochtigheid
Het regenseizoen brengt een hoge luchtvochtigheid met zich mee. Dit kan door sommige mensen als benauwd worden ervaren.

Weer apps voor lokale weersverwachting

De ervaring leert dat weer apps totaal onbruikbaar zijn tijdens het regenseizoen. Een bui ontwikkelt zich razendsnel en kan op ieder moment van de dag, en op iedere willekeurige plek losbarsten.

Dit is een standaard weersverwachting tijdens het regenseizoen in Thailand

Als je tijdens het regenseizoen een weerapp opent zul je al snel zien dat iedere dag als bewolkt met regen en onweersbuien aangemerkt staat. Dat iets niets om bang van te worden: dat is altijd zo. Het gaat ook wel vrijwel zeker regenen en onweren, maar dat zal veelal in de avond of nacht zijn en voor een korte periode. Overdag zal het vrijwel altijd lekker en droog weer zijn.

Wil je je toch inlezen in de weersverwachting? Dan vind je de meest betrouwbare weerinformatie bij het Thaise meteorologisch instituut.

Goedkope vliegtickets boeken

Reizen tijdens het regenseizoen is goedkoper dan tijdens het hoogseizoen. Zorg daarom dat je de vliegticketprijzen goed in de gaten houdt. Dat kan via onze eigen vliegticketsdeals pagina of lees onze tips op de vliegtickets Thailand pagina en boek direct via SkyScanner.

Goedkope binnenlandse bussen of treinen boeken

Uiteraard zijn ook bus- en treintickets goedkoper dan in het hoogseizoen. Bekende online reisagenten zoals 12Go Asia bieden online routeplanners aan zodat je gemakkelijk routes en vervoerders kunt vergelijken en uiteindelijk online je reis kunt boeken. Zo ben je altijd verzekerd van een plekje in bijvoorbeeld de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai.

[td_block_12 custom_title=”Gerelateerde reistips” post_ids=”176″]
Laat een reactie achter: