Loyaltyprogramma’s: hoe werkt het?

0
Loyaltyprogramma's

Loyaltyprogramma’s staan voor gratis vluchten, gratis Business Class upgrades, cadeau’tjes en nog veel meer. Je kunt het allemaal voor niets krijgen, maar wel als je loyaal bent aan een airline of ‘alliance’. In deze blog beschrijf ik de basics van loyaltyprogramma’s: hoe werkt het, en wat krijg je ervoor terug?

Wat is een loyaltyprogramma?

Een loyaltyprogramma beloont loyale klanten van airlines. Ieder loyaltyprogramma werkt anders en het loont zich om je te verdiepen in het loyaltyprogramma van de maatschappij waar je in de komende jaren het meest mee verwacht te vliegen: ook als dat maar één keer per jaar is!

In mijn blogpost “Hoe ik gratis Business Class upgrades krijg” leg ik uit hoe ik bij iedere trip naar Azië een gratis Business Class upgrade in Europa krijg. Dit allemaal dankzij het loyaltyprogramma van Finnair.

Om deel te nemen aan een loyaltyprogramma zul je je moeten inschrijven bij een airline. Dit kan vrijwel altijd gemakkelijk online. Je stapt in op het laagste niveau en je kunt meteen beginnen met het verzamelen van loyaltypunten (ook wel ‘miles’ genoemd).

Airline vs Alliance

Zodra je je hebt ingeschreven bij een airline is het verstandig zo loyaal mogelijk te blijven aan deze airline. Loyaltypunten kunnen niét overgezet worden van de ene airline naar de ander.

Er bestaat wel zoiets als een ‘alliance’. Zo zit KLM in de SkyTeam alliance welke bestaat uit enkele grote airlines zoals Korean Airlines, Delta en Garuda Indonesia.

De 3 grote alliances
Airline Alliances

Heb je je ingeschreven voor het loyaltyprogramma van KLM? Dan kun je loyaltypunten voor KLM verdienen door te vliegen met enige andere SkyTeam airline. Als jij bijvoorbeeld met Delta naar Amerika vliegt, dan kun jij je KLM frequent flyer nummer opgeven waardoor de loyaltypunten op je KLM account bijgeschreven worden.

Maar let op, nogmaals: als deze punten eenmaal op je KLM account staan kun je deze niet meer overzetten naar een programma van een andere airline. Spaar je punten dus op in een account bij de airline waarmee jij het meeste verwacht te vliegen in de komende jaren.

Tiers

Tiers zijn de niveau’s binnen een loyaltyprogramma. Iedere airline heeft hier andere benamingen voor. Dat kunnen ’tiers’ zijn in een trap van Silver, Goud, Platinum; maar ook anders.

Voor de gemiddelde backpacker zal het erg lastig zijn om omhoog te gaan in tier. Er zijn veel vereisten en vaak moet er een minimum aantal vluchten behaald worden in een periode van 12 maanden.

De tiers bieden voordelen voor langere periode, meestal één jaar. Zo kan het zijn dat je in een ”Goud” tier altijd recht hebt op priority security, lounge toegang en een x aantal gratis upgrades per jaar.

Deze voordelen zijn meestal ook geldig bij airlines uit dezelfde alliance. Een ”Goud” lidmaatschap bij Finnair geeft je het recht op toegang tot de lounges. Omdat Finnair onder de OneWorld alliance valt heb je ook recht op loungetoegang wanneer je met enige andere airline uit deze alliance vliegt. Het OneWorld logo op je loyalty card zorgt hiervoor:

Finnair Plus Card
De Finnair Plus Loyalty Card

Lonen loyaltyprogramma’s voor backpackers?

Ja! Je kunt enorm besparen op vluchtkosten en genieten van extra luxe als je op de juiste manier omgaat met deze programma’s. Óók als je slechts 1 keer per jaar vliegt. Claim je punten dus vandaag nog.

Zoek je nog een leuke deal richting Azië? We hebben weer een hele hoop koopjes geplaatst op deze pagina.

Laat een reactie achter: